تجربه نشان داده است ، ایام عید دانش آموزان و داوطلبان کنکور که تصمیم می گیرند مطالعه کنند ، به کمتر از 50 درصد پیش بینی خود دست پیدا می کنند ؛ البته این موضوع بستگی به محیط منزل دارد ، اما به شما اکیدا توصیه می کنم که این فرصت خوب مطالعاتی را از دست ندهید و محکم و بااراده از بیشترین توان خود استفاده کنید.
فضای خانه ها در دوران عید معمولا به دلیل دید و بازدید ، شلوغ و نامناسب برای مطالعه است. توصیه می کنیم در دوران عید ، مکان ساکتی (مانند منزل یکی از اقوام که در آن رفت و آمد کمتری صورت می گیرد) را انتخاب کنید.
اگر امکان چنین کاری برای شما وجود ندارد ، بکوشید خود را عادت دهید تا براساس ساعت مطالعاتی که از پیش تعیین می کنید ، عمل نمایید.
به این ترتیب که در اتاق خود بمانید و توجهی به رفت و آمدها نداشته باشید. البته می توانید برای رعایت احترام 5 دقیقه کنار میهمانان بنشینید و سپس بگویید: «عذر می خواهم که نمی توانم در کنار شما باشم. چون باید خود را برای کنکور آماده کنم.» و سپس به اتاق خود بروید.
همان طور که گفته شد ، دوران عید 98 بهترین فرصت مطالعاتی و بهترین زمان برای جبران نقاط ضعف است.
پیش از عید (اواخر اسفند) فهرستی از نقاط ضعف خود (از دروس پیش دانشگاهی و پایه) تهیه کنید سپس فرصت های موجود را ارزیابی کنید. یعنی دقیقا چند زنگ مطالعاتی می توانید درس بخوانید.
سپس اگر بیش از فرصتهای موجود در دوران عید نیاز به مطالعه داشتید اولویت را به دروس اختصاصی بدهید. (البته این حکم کلی نیست و با توجه به خصوصیات داوطلبان ، متفاوت است) بهترین محتوای مطالعه در دوران عید مطالعه دروس اختصاصی است (در صورتی که در دروس عمومی ضعف خاصی ندارید) چراکه یادگیری این دروس نیاز به فرصت کافی و آرامش دارد و عید بهترین فرصت برای این کار است.
حالا نگاهی بندازیم ببینیم نظر رتبه های برتر کنکور در مورد استفاده از نوروز برای کنکور 98 چیه؟
اصل اول : من طبق برنامه آزمون برنامه ریزی کردم و در دوران نوروز مرور و مسلط شدن بر مباحث گذشته را به پیش روی و اتمام پیش دانشگاهی دو ترجیح دادم.
اصل دوم : من در طی سال تحصیلی یک برنامه هفتگی برای افزایش مهارت در درک مطلب های عربی ، کلوز تست زبان ، آرایه های ادبی ، املاء و … داشتم
و در دوران نوروز نیز این روال را حفظ کردم.
اصل سوم : ساعات تست زنی را افزایش دادم و تست هایی که در آزمون های آزمایشی غلط زده بودم یا در کتاب های کمک آموزشی غلط زده بودم و یا حتی در امتحانات داخلی مدرسه غلط زده بودم را در دوران نوروز دوباره کار کردم.
برنامهریزی درستی نداشتم و از اول برنامهریزی کردم. در این برنامهریزی مشخص کردم در هر مبحث روی کدامها مسلطتر هستم و در کدام دروس نیاز به مرور دارم در کدام دروس نیاز دارم که آنها را اساسیتر بخوانم؛ به عبارتی دیگر برنامهریزی جزئیتر انجام دادم و به آن کاملا عمل کردم.
در دوران جمعبندی نوروز هم که مطالب مرور میشد خیلی خوب بود و به من کمک کرد.
در دوران نوروز چگونه درس خواندید؟ آیا به هدفگذاریهای خودتان رسیدید؟ آیا روزی را تعطیل کردید؟
اصلا تعطیل نکردم. شب عید 2 یا 3 ساعتی تعطیل کردم ولی اصلا اینطوری نبود که یک روز کامل درس نخوانم. حتی 13 هم که قبل از امتحان 14 فروردین آزمون بود صبح 2 یا 3 ساعتی بیرون رفتیم بعد به درسهایم برگشتم. مسافرت هم که سال پیشدانشگاهی نمیشود رفت و هیچکس نرفت ولی ما سال سوم مسافرت رفتیم.
هدف من این بود که میخواستم مرور کنیم خصوصا مطالب دوم دبیرستان را چون آخرین بار آنها را در بهمنماه خوانده بودم بله به هدفم رسیدم چون مطالب از یادم رفته بود ولی خیلی سریع بازیابی شدند و راحتتر به یادم آمد. در واقع درس خواندن برای عید بسیار راحتتر از بار اول خواندن در نیمسال اول بود. در مقایسه میتوانم بگویم آزمونهای عید و نیمسال اول که معادل هم بودند نتایجم خوب بودند ولی عید ترازم بیشتر شد.
کاملا واضح است که بهترین کار در این مقطع از زمان مرور دروسی است که قبلا خوانده شده و دو ماهی می شود که دست نخورده باقی مانده است. بنابراین باید به مرور این مطالب بپردازیم تا آنها را کاملا در ذهن خویش تثبیت کنیم و خیالمان تا زمان جمع بندی نهایی از این دروس راحت باشد.
دروسی که نیمسال اول آنها را مطالعه کرده ایم به عنوان اصلی ترین مباحثی هستند که در دوران عید مرور می شوند. خصوصا باید به دروس پیش یک که برخلاف دروس پایه، فقط همین امسال آنها را خوانده ایم توجه ویژه داشته باشیم.
اما برای نوروز باید یک برنامه منسجم داشت. دو روز یا حداکثر سه روز را می توانیم برای خودمان به عنوان روز های استراحت در نظر بگیریم.
توصیهی من به داوطلبان این است که مباحث پرتکرار را در کنکور سراسری در همهی دروس ، بهویژه دروسی که ضریب بیشتری دارند، شناسایی کنند و تعداد تستهای بیشتری را در این مباحث تمرین کنند.
من در دوران نوروز برای دروس پایه خیلی وقت گذاشتم و در کنار آن زیست و فیزیک پیش 2 را خواندم چون میخواستم جلوتر از دیگران باشم و نگران بودم بعدا زمان کافی برای مطالعه نداشته باشم.
یک: اگر از الان به خیال ترکاندن در عید کتابها را جمع کرده اید و مشغول استراحتید سخت در اشتباهید. دوران عید مثل بقیه ایام است تنها با یک برنامه ویژه تر و گرنه با بقیه روزها هیچ فرقی ندارد.
دو: اگر از الان به فکر مسافرت و تفریح در عید و کولاک در یک ماه آخر هستید هم بازی را باخته اید!
در عید استراحت داریم اما بسیار محدود و در سه روز:
29اسفند، 1فروردین و 7فروردین.
برای حرفه ای ها دوران جمع بندی عید از هفته آخر اسفند شروع می شود و تا 20 فروردین ادامه دارد.
از اواخر اسفند تا 7 فروردین – از 8 فروردین تا 20 فروردین.
بازه اول ادبیات2 (حتما به صورت موضوعی)، عربی2(به نظر من کلید موفقیت در عربی تست زدن است، پس به ازای هر نیم ساعت درسنامه خواندن 2 ساعت تست بزنید)، دینی2(که بسیار مورد توجه طراح کنکور است. حتما به دروس پایانی و درس هایی مثل7 و9 که امکان اشتباه گرفتن آیات وجود دارد و ارتباط تیترها و متن ها توجه کنید) و زبان سال سوم را در برنامه قرار بدهید.
بازه دوم مربوط به مطالب سال سوم است که آسانتر و جدیدتر هستند. از همین الان تا قبل کنکور عادت کنید شبی یک متن و یک کلوز بزنید و تکنیک های حل تستهای متن و کلوز را فرابگیرید.
در مورد تمام درس های عمومی به جز دینی مجازید کتاب های درسی خود را کنار بگذارید. چون به درد دانش آموز کنکوری نمی خورند. در مورد دینی با توجه به روند سخت شدن سوالات در این درس در کنکور، حتما تست بزنید و انواع سوالات سخت را ببینید. روزی 1تا2 درس عمومی را در برنامه قرار بدهید(روزانه 4تا6 ساعت).
در مورد دروس اختصاصی در بازه اول دروس سال دوم را مرور کنید.
در مورد شیمی و زیست پایه تمرکز خود را روی متن کتاب بگذارید و کتاب را موشکافانه تحلیل کنید و سپس با تست های کنکور و قلمچی مطالب را بازیابی کنید.
در مورد زیست به ازای هر 2 ساعت مطالعه 1 ساعت تست و در شیمی به ازای هر 1 ساعت مطالعه 2 ساعت تست بزنید.
حدود 50 درصد شیمی حفظیات آن است که یه روزه جمع می شوند. پس هرگز این فرصت را از دست ندهید. در مورد ریاضی و فیزیک روش بازیابی که بالاتر ذکر شد کفایت می کند. مغز خود را با فرمول های کم کاربرد پر نکنید. یکی از چالش های اکثر بچه ها هندسه1 است.
روش تسلط بر هندسه تمرین پیوسته است. با روزی 5 تست هندسه زدن در عید و یک تایم 3 ساعته جداگانه این مشکل حل می شود.
ساعت مطالعه در این ایام از 10 تا 14 است.
یک سوم آن را به عمومی ها و باقی را به اختصاصی ها اختصاص دهید.
ترجیحا مطالعه خود را با درس های محاسباتی آغاز کنید تا ذهنتان پویا شود.
به تغذیه مناسب اهمیت دهید. یکی از روش های رایج در این ایام بقچه ای درس خواندن است.
(یعنی روزانه تعداد کمی درس جمع بندی شود) در این روش برنامه تنوع کمی دارد و ممکن ست باعث خستگی شود اما برای این ایام مناسب است و می تواند باعث افزایش تمرکز و کاهش احساس فراموشی مطالب شود اما به کسانی که به آن عادت ندارند اصلا توصیه نمی شود.
بر اساس این روش من روزانه با مرور 1درس اختصاصی و 2درس عمومی زیست1 را 4روزه و ریاضی2 و فیزیک2 و شیمی2 را هرکدام دو روزه جمع کردم.
* الگوهای مطالعاتی رتبه های برتر نمی تواند حتما برای شما نیز موفقیت آمیز باشد پس هیچ وقت کاملا تقلید نکنید بلکه با استفاده از نکات گفته شده رتبه های برتر سعی کنید برنامه ریزی شخصی سازی خودتون رو برای عید نوروز 98 تهیه کنید.
تمرین سوالات علامت دار خود
تسلط کامل بر سوالات کنکور سراسری
انتخاب منبع جدید در صورت حجم کم و سوالات استاندارد برای مثال کتاب نوروز یا کتاب سه سطحی
در پاسخ به این سوال که در این ایام کجا درس بخوانیم باید گفت کاملا شخصی است. اگر شرایط منزل مساعد مطالعه است و نیازی به پیگیری و رفع اشکال مداوم وجود ندارد، لزومی به حضور در کتابخانه ها یا اردوهای جمع بندی نیست، در غیر این صورت توصیه اکید به آن را دارم.
سخن پایانی: طبیعتا درس خواندن برای کنکور در نوروز 98 و دورانی که دیگران در آن به مسافرت و استراحت می پردازند،برای هیچ دانش آموزی خوشایند نیست! اما خب یه دانش آموز کنکوری داره برای رسیدن به هدفی که قراره سرنوشت و آیندش رو بسازه می جنگه! توی یه رقابت سنگین مثل کنکور، تلاش و زحمت حرف اول و آخر رو میزنه؛ پس سختی درس خوندن توی نوروز رو برای رسیدن به هدفتون به جون بخرید! بعد کنکور هر چقدر خواستین میتونین با فراغت بال به استراحت و تفریح بپردازید!
گردآوری شده توسط دانشجوفا